Wat is homeopathie

homeopathie natuurgeneeswijze

Actief werk maken van je gezondheid
We moeten nu, meer dan ooit, echt actief werk maken van een gezonde leefstijl. Want fit zijn verkleint de kans op ernstige symptomen en vergroot de kans op een spoedig herstel. Behandelen middels homeopathie kan daaraan een grote bijdrage leveren.

Homeopathie is een krachtige natuurgeneeswijze.
Het is gericht is op het verbeteren van de gezondheid, behandelt de hele mens en pakt ziekte bij de basis aan.
Een homeopathisch geneesmiddel stimuleert en activeert het zelfherstellendvermogen van het lichaam zodat ziekte geneest.

Behandeling geschied door toediening van stoffen, in de vorm van homeopathische geneesmiddelen.

Het gelijke middels het gelijkende genezen
Het principe van homeopathie is gebaseerd op de wet van de gelijksoortigheid.
Dit wil zeggen dat als een middel bepaalde verschijnselen kan opwekken hetzelfde middel ook in staat is diezelfde verschijnselen te genezen.
Koffie (cafeïne) kan bij overmatig gebruik bijvoorbeeld slapeloosheid veroorzaken. Verwerkt tot homeopathisch middel kan het juist slapeloosheid genezen.

De homeopaat zoekt uit welk homeopathische geneesmiddel passend is bij de individuele symptomen die de patiënt heeft. Dit middel krijgt de patiënt om in te nemen.

Gepotentieerde middelen
Homeopathische geneesmiddelen worden als regel gepotentiëerd, dat wil zeggen stapsgewijs verdund en geschud volgens procedés die worden beschreven in de Europese Farmacopee, en ze worden voor een beperkte duur gebruikt in kleine doseringen.

Krachtige werking
De stoffen waar de geneesmiddelen van gemaakt zijn (b.v. planten of mineralen) zijn dus bewerkt tot homeopathisch geneesmiddel.
Door deze bewerking (potentiëren) krijgen middelen hun krachtige genezende werking.

Hoe snel werkt het
Acute klachten zijn over het algemeen snel te verhelpen. Soms zelfs binnen een dag.
Het genezingsproces van chronische aandoeningen duurt meestal wat langer. Dit kan variëren van enkele weken tot enige maanden.
Bij ernstige ziektes is homeopathie ook zeer waardevol. Het vertragen van het ziekteproces, het verbeteren van de energie en verminderen van eventuele pijn zijn dan het belangrijkste doel.

Resultaat
Bij iedere klacht geldt dat het resultaat onder andere afhangt van de aard en intensiteit van de klacht en van het herstelvermogen van uw lichaam.

Wetenschappelijk
Is homeopathie wetenschappelijk?
Dat is het zeker. Homeopathie is niet alleen een wetenschap, maar ook een medische filosofie die is gebaseerd op experimentele studies.
Homeopathische geneeskunde is de enige tak van de medicinale wetenschap waar informatie en behandelingsresultaten zijn verzameld door middelen te testen op mensen. De belangrijkste kennis over homeopathie is tot stand gekomen en geverifieerd door klinische testen en onderzoeken.
x

De hele mens

Homeopathie wordt meer dan 200 jaar wereldwijd beoefend en heeft een belangrijke rol in de gezondheidzorg van vele landen. Deze effectieve geneeswijze helpt de natuurlijke neiging van het lichaam om zichzelf te herstellen.
Het erkent dat alle symptomen van een ‘slechte gezondheid’ uitingen zijn van disharmonie binnen de hele persoon en dat het de patiënt (de mens) is die behandelding nodig heeft en niet de ziekte.

In 1796 ontdekte een Duitse arts, Samuel Hahnemann, een andere benadering van genezing die hij homeopathie noemde. Net als Hippocrates, 2000 jaar eerder, realiseerde hij zich dat er twee manieren zijn om een slechte gezondheid te behandelen; de manier van tegenstellingen en de manier van gelijken.

Neem het voorbeeld van slapeloosheid.
De manier van tegenstellingen is om deze te behandelen door een geneesmiddel te geven wat een kunstmatige slaap veroorzaakt. Dit houdt vaak het gebruik in van grote of vaste dosis geneesmiddelen die soms leiden tot bijwerkingen of verslaving.
De manier van gelijken – de homeopathische manier – is om de patiënt een minimale dosis van een stof (b.v. plant of mineraal) te geven die in grote doses slapeloosheid veroorzaakt bij een gezonde persoon. Verrassend genoeg zal de patiënt die lijdt aan slapeloosheid juist natuurlijk slapen van dezelfde stof.
Vanwege de minimale dosering zal dit geen bijwerkingen of verslaving geven.