Tips EHBO

Juist in noodsituaties kan een homeopathisch middel vaak verbluffend snel resultaat geven. Vraag dan ook altijd advies als er iets is. In onderstaande gevallen kun je echter ook zelf handelen en met eenvoudige toepassingen veel bereiken.

Wespensteek: 

Het gif van een wespensteek is gevoelig voor hitte.

Je kunt de plek op de huid waar gestoken is kort, voorzichtig (!) verhitten.
Dit doe je bijvoorbeeld met een föhn of met de gloeiende kop van een sigaret, op deze manier  blijft de zwelling veelal weg. Het beste is om je eigen vinger erbij te houden om de temperatuur te kunnen controleren om zo een verbranding te voorkomen! Bel ook om een homeopathisch middel te krijgen.

 

Zonnesteek:

Een zonnesteek kun je herkennen aan: sterke hoofdpijn, duizeligheid koorts en misselijkheid, sterke roodheid van de huid en of het ontstaan van hitteblazen op de huid. Maak een inschatting hoe ernstig het is en breng het kind zo nodig gelijk naar het ziekenhuis. Zonverbranding kan bij kleine kinderen levensbedreigende gevolgen hebben.

Haal het kind uiteraard uit de zon, zet het in de schaduw, in een koele omgeving.

Eerste hulp maatregel: geef het kind warm drinken, zodat de zweet productie op gang wordt gebracht en de temperatuur kan zakken. Bel ook voor een homeopathisch advies.
Bij lichte zonnebrand helpt het om te deppen met azijnwater (1 : 10 verdund)

 

Blaasontsteking:

buik

Bij een blaasontsteking is de blaas doorspoelen belangrijk, drink daarom veel. Bij sterke pijn helpt het een warme kruik bij je kruis te leggen (of er op zitten) en een ijsbuidel op de blaas / op de onderbuik te leggen (van voren ijs en van onderen warmte).

Verder is het goed om suiker te mijden in deze periode en zuur te nemen (cranberry is een bekende, maar goedkoper en zelfs beter is twee keer daags een glas verdunde appelcider azijn te drinken. Koop biologische appelcider azijn (ongeveer €1,50 en je kunt het daarna gewoon als azijn gebruiken en opmaken). Neem een eetlepel appelcider azijn op een halve liter water en neem het twee x daags.

 

Middenoorontsteking:

midden-oorontstekingJe kunt de pijn en de ontsteking van een middenoorontsteking verzachten met een zakje met fijngehakte ui (ui fijn hakken en in een zakdoek doen en met een touwtje dicht binden). Je legt dit op het oor en houdt het met een sjaal op zijn plek. Bij kinderen die onrustig zijn helpt het om een paar druppeltjes uiensap in het oor te druppelen. Neem verder contact op voor homeopathisch advies.

 

Hoest:

hoest gonnie Ente tijm siroopGebruik bij een ongecompliceerde, lichte hoest biologische Tijm siroop (Weleda, of de Traay) of voor het slapen gaan een lepeltje biologische, vloeibare honing.
Als je hoest én er is slijmvorming, stop dan met het gebruik van melk, en het liefst ook even met andere melkproducten (optimel, cappuccino, boter, kaas, hagelslag, zuiveltoetjes zoals yoghurt, kwark, vla of pudding, room, crème fraîche, sour cream, ijs).

Honing is beter dan medicinale hoestsiropen
Amerikaanse wetenschappers hebben via een klinische studie aangetoond dat honing een veel veiliger en gezonder antihoestmiddel is dan de meeste medicinale siropen. Professor Ian Paul en zijn team van de universiteit van Pensylvania deden een onderzoek bij 105 patiëntjes met een verkoudheid, die door de hoest niet konden slapen. De 105 kinderen werden onderverdeeld in drie groepen. Groep 1 kreeg voor het slapengaan een lepel biologische, vloeibare honing. Groep 2 nam een lepel medicinale hoestsiroop in. Groep 3 kreeg niets. Uit het onderzoek bleek dat de kinderen die de vloeibare honing hadden ingenomen de beste nachtrust hadden.

Waarom is honing zo goed? 
Honing in vloeibare vorm lijkt op hoestsiroop, maar het is zeer rijk aan antioxidanten en stoffen die microben op natuurlijke wijze doden. Op de vraag hoeveel honing de kinderen gedurende de test kregen was het antwoord de eenvoud zelf. “Kinderen tussen 2 en 5 jaar kregen een halve koffielepel, jongens en meisjes in de leeftijdscategorie tussen 6 en 11 jaar consumeerden een volledige koffielepel. Oudere kinderen kregen 2 koffielepels.”, zeggen de onderzoekers.
Bron: abcgezondheid.nl
https://www.abcgezondheid.nl/nl/news/honing_beter_dan_medicinale_hoestsiropen/

 

Tekenbeet: 

tekenbeet gonnie enteBel voor advies. Er zijn goede resultaten bekend bij het direct behandelen van een tekenbeet.

 

 

Jeuk bij huidklachten: 

behandelen van jeuk gonnie entePas op bij baby’tjes met jeuk en huidklachten dat je ze niet te warm aankleed
’s nachts. Speciale slaapzakjes en/of de handjes en voetjes afdekken (kleding zonder opening bij handjes en voetjes) kan makkelijk lijden tot warmte stuwing, wat de jeuk nog onverdraaglijker maakt!
-Bij sterke jeuk en nattend eczeem helpt deppen met thee van het driekleurig viooltje (Viola Tricolor) (dit werk huid versterkend en genezend) of in nood met koude zwarte thee (niet te sterk anders wordt het kind ’s nachts fit).
-Bij impetigo (krentenaard) is, behalve een homeopatische behandeling (meestal snel werkzaam) ook het deppen met thee van het driekleurig viooltje (Viola Tricolor 80 gram thee van Jacob Hooy) belangrijk.
-Het gebruik van zalven moet je in alle gevallen bespreken met je behandelend homeopaat. Omdat bijna alle snel werkende preparaten corticosteroïden of in enigerlei vorm zink bevatten en op die manier de klacht onderdrukken maar niet genezen.
-Middelen van VSM zijn over het algemeen aan te raden. Gebruik Derma Calendulan Lotion of bij erge jeuk Cardiflor Forte.
-Bij rode uitslag na het scheren van de bikini lijn kun je VSM Calendula baby billenbalsem gebruiken.
-Gebruik PH neutrale zepen zoals bijvoorbeeld Eucerin PH5.
-Geef het kind geen voedingsmiddelen met E-nummers (b.v. kleurstoffen E100-199) Op internet is hierover heel veel te vinden.
-Geef geen producten waar aspartaam in zit (light producten in alle gevallen).

NB
Bestellen van Viola Tricolor thee kan eventueel bij Bewustwinkelen.nl en je kunt het gratis laten bezorgen bij Het Volle Pond in Doetinchem. Het merk is Jacob Hooy, driekleurig viooltje (viola tricolor) (80 gram).
(Je betaalt de bestelling bij het afhaalpunt dat je hebt gekozen. Ter plekke, aan de kassa. Geen risico’s met online betalen)

 

 

Krentebaard: 

Wat voor het lichaam van een kind heel belastend kan zijn en in de regel ook snel resultaat geeft als je het weg laat is: koemelk producten (vervangen door soja- of geitenmelk), kaas en suiker. Meestal geeft het weglaten of zelfs al het verminderen van vlees en vleeswaren ook goede resultaten.

Krentenbaard is “an sich” belastend voor de nieren. Het is dan ook altijd zinvol om een kruid te gebruiken wat ook tegelijkertijd de nieren een beetje ontziet. Driekleurig viooltje (Viola Tricolor) kan dan heel goed. Zet thee van 1 theelepeltje kruid (kinderdosis) en geef dit je kind over de dag verdeeld te drinken (zie hierboven hoe te bestellen).

Om de huid te deppen kun je thee van het driekleurig viooltje gebruiken.

Zorg verder at het kind voldoende vitamine C binnenkrijgt (er bestaat C ascorbaat poeder – dit is makkelijk op te lossen in wat water of sap) én introduceer weer ouderwets levertraan. Dit bevat vitamine A, vitamine D en een kleine hoeveelheid EPA en DHA (omega 3 vetzuren). Vitamine A is hét vitamine voor het bewaken en intact houden van je grenzen. Vitamine D en Vitamine C zorgen voor een vlotte ontgifting. Tegelijkertijd ondersteunen ze samen met EPA en DHA het afweersysteem bij de bestrijding van de bacteriehaarden.