Hoe werkt homeopathie

homeopathie en zelfgenezend vermogen gonnie enteHomeopathische geneesmiddelen werken door de eigen genezende kracht van het lichaam te stimuleren.
Deze zelfgenezende kracht is zeer groot en veel klachten genezen dan ook vanzelf, zonder hulp.
Maar wanneer het genezingsproces defect, geblokkeerd of te langzaam is, werkt het homeopathische geneesmiddel als een stimulans voor de genezende krachten van het lichaam.
Om deze stimulans te bieden moet uw homeopaat het juiste geneesmiddel en de juiste dosering voor u voorschrijven.
Homeopathie richt zich op de hele persoon,
op preventie van ziekte en verbetering van de gezondheid met behulp van natuurlijke geneesmiddelen.

Homeopathische geneesmiddelen stimuleren het lichaam en stelt het in staat om zichzelf te genezen.

Veel gezondheidsproblemen kunnen profiteren van homeopathische zorg.
Homeopathie is bijzonder effectief bij de behandeling van langdurige chronische ziekten
en het voorkomen en verminderen van acute aandoeningen.

Het gelijke met het gelijksoortige genezen.

Dit is éen van de basiswetten van homeopathie. Met het gelijkende geneesmiddel kan het gelijke (de aandoening) worden genezen: similia similibus curentur. Dit werkingsmechanisme is al bekend sinds de oudheid. 

Het idee is, dat een stof die in grote doses schadelijk (giftig) kan zijn, in minimale hoeveelheid genezing kan brengen wordt ook nu nog volop toegepast, ook binnen de biologie en toxicologie. De naam daarvoor is ‘hormesis’, een begrip dat al tientallen jaren bekend is en regulier steeds beter wordt begrepen. Regulier volgt op deze manier dus het homeopatische principe Het gelijke met het gelijksoortige genezen.

  • Digitalis bijvoorbeeld, veroorzaakt in hoge doses een onregelmatige hartslag, maar wordt in lage dosis voor deze omstandigheid routinematig toegepast. 
  • De amfetamine-achtige stof Ritalin (“speed”) wordt gebruikt om ADHD te genezen.
  • Kleine doses van allergenen worden bij hypergevoelige patiënten gebruikt om ze minder gevoelig te maken voor die stof. 

Een groot verschil ten opzichte van regulier is echter, dat de dosis van een homeopathisch middel zo klein is, dat er geen vergiftiging kan optreden. Daardoor hebben homeopathische middelen ook geen bijwerkingen. Van echt giftige stoffen zijn ook alleen hoge potenties verkrijgbaar, waar moleculen van de giftige stof niet meer in aan te tonen zijn. Ze wérken wel. Naar dit werkingsmechanisme wordt nog steeds veel onderzoek gedaan.

Is homeopathie wetenschappelijk bewezen? 

Mondiaal is er zoveel betrouwbaar onderzoek gedaan dat de opvatting dat homeopathie niet wetenschappelijk bewezen zou zijn absoluut achterhaald en onhoudbaar is. Met onderzoek bedoelen we alleen díe onderzoeksprojecten die volgens strenge wetenschappelijk normen zijn uitgevoerd. Dat die normen streng zijn, is volkomen terecht. Een patiënt moet erop kunnen vertrouwen dat een geneesmiddel dat op de markt komt, getoetst is op zijn werkzaamheid en veiligheid.
Homeopathische geneesmiddelen die door een erkend homeopathisch beroepsbeoefenaar worden voorgeschreven, voldoen aan die criteria.

Degelijk bewijs voor homeopathie:

Er is bijzonder veel casuïstiek over de werking van middelen en er zijn fundamentele bewijzen voor de werking. Op de website van het Homeopathy Research Institute vindt u veel informatie over wetenschappelijk onderzoek naar homeopathie. Deze link stuurt door naar een aantal interessante filmpjes.